Search
  • Mirela Marković

SUPER NAMIRNICE ZA SUPER IMUNITET

Updated: Sep 17

Snažan imunitet važan je za borbu protiv raznih bolesti. Iako se na tržištu nudi mnoštvo proizvoda koji ga jačaju, najbolji način za jačanje imuniteta je priroda, tj. hrana.


Pa koja to hrana izgrađuje super imunitet?


1. Agrumi

Agrumi su puni C vitamina koji povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica. To je ključno za borbu protiv infekcija. Tu spadaju grejp, naranče, mandarine, klementine i limeta.


2. Borovnice

Ove male ljubičaste bobice imaju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, a odlične su i za krvne žile. Šalica borovnica pruža vam 24 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i K. Jedite ih same, pripremite smoothie ili voćnu salatu, u svim oblicima će biti preukusne.


3. Crvena paprika

Crvena paprika ima dvostruko više vitamina C od citrusa, a sadrži i beta karoten. Vitamin C jača imunitet i potiče zdravlje kože dok beta karoten čuva zdravlje očiju. Ipak, s crvenom paprikom budite oprezni ako imate gastritis, refluks ili druge želučane probleme.


4. Đumbir

Za razliku od crvene paprike, đumbir je, osim za imunitet, odličan i za želudac pa ga možete nesmetano koristiti. Smanjuje upalu, ublažava bol i snižava kolesterol.


5. Bademi

Kada je riječ o prevenciji i borbi protiv prehlade, vitamin E je izuzetno važan. Ovaj vitamin je topiv u mastima. Bademi sadrže vitamine i zdrave masti. Pola šalice badema sadrži 100% dnevne potrebe za vitaminom E.


6. Kivi

Ovo odlično voće prepuno je kalija te vitamina C i E, što povoljno djeluje na imunitet.


7. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta pune su fosfora, magnezija, vitamina B6 i E, čime znatno pridonose jačanju imuniteta.


8. Jogurt

Jogurt sadrži vitamin D koji pomaže u regulaciji imunološkog sustava i aktivno sudjeluje u obrani tijela od raznih infekcija. Najbolji izbor je grčki jogurt ili jogurt s probioticima.


9. Češnjak

Češnjak je stari narodni lijek za imunitet, što uopće ne čudi s obzirom na to da aktivno sudjeluje u borbi protiv infekcija, snižava krvni tlak i potiče elastičnost žila.


10. Špinat

Špinat je izrazito bogat vitaminom C, antioksidansima i beta karotenom što potiče jačanje imunološkog sustava.Osim zdrave prehrane, za jaki imunitet važan je i kvalitetan san, puno vode te tjelovježba. Također, poželjno je što više smanjiti stres, jer svaka stresna situacija ruši naš imunitet.
19 views
 

00385 98 910 8879

©2020 by Nails & Relax. Proudly created with Wix.com