Search
  • Mirela Marković

CJELOVITA HRANA - HRANA ZA ŽIVOT

Jeste li znali da su naši preci konzumirali isključivo cjelovite žitarice? Nažalost, s vremenom su ih zbog industrijskog razvoja zamijenile rafinirane žitarice, koje su zbog postupka obrade izgubile brojna svojstva.


Što su cjelovite žitarice?


Cjelovito zrno žitarica sastoji se od tri dijela: ljuske, endosperma i klice. Ti se dijelovi razlikuju po svom kemijskom sastavu pa je tako ljuska bogata prehrambenim vlaknima, klica obiluje vitaminima, mineralima i mastima, dok je endosperm po kemijskom sastavu škrob. S druge strane, rafinirane žitarice dobivaju se uklanjanjem ljuske i klice zrna. Procesom rafinacije se uklanjaju i važni nutrijenti poput vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Kako biste bili sigurni da se radi o cjelovitim žitaricama prilikom kupnje proizvoda obratite pozornost na deklaraciju.

Najpoznatije cjelovite žitarice su amarant, bulgur, heljda, ječam, kvinoja, raž, proso i zob.


Kako cjelovite žitarice djeluju na organizam?


Važnost konzumiranja cjelovite hrane je neupitna. Osim što nam osiguravaju hranjive tvari poput vlakana, škroba, vitamina i minerala, cjelovite žitarice izvor su vitamina B1, B2 i folata te minerala željeza, magnezija, bakra i selena, a pridonose i unosu prehrambenih vlakana. Istraživanja su pokazala da konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 te pridonosi regulaciji tjelesne mase. Osim toga, cjelovite žitarice pomažu održavanju dobre linije, ubrzavaju metabolizam, te povoljno djeluju na probavu.


Je li priprema cjelovitih žitarica komplicirana?


Cjelovite žitarice vrlo su zahvalne za pripremu. U kombinaciji s drugim namirnicama, od njih se mogu pripremiti mnoga zdrava i ukusna jela. Možete ih kuhati, peći, pirjati, raditi kruh od njih i kombinirati ih sa voćem, povrćem, mesom i ribom.

16 views0 comments
 

00385 98 910 8879

©2020 by Nails & Relax. Proudly created with Wix.com