Search
  • Mirela Marković

NJEGA RUKU – SVE ŠTO TREBATE ZNATI KAKO BI VAM RUKE I NOKTI UVIJEK BILI PREKRASNI I NJEGOVANI

Updated: Sep 17

Nokti su ogledalo svake žene i ukras svakih ruku. Iako je većinom uvriježeno mišljenje da se njega noktiju sastoji samo od lakiranja, ona zapravo obuhvaća puno više od toga.


Kupke za nokte iznimno su važne kako bi se omekšala kožica oko noktiju. Bolja opcija od rezanja kožice je potiskivanje kožice pogurivačem. Na taj način sprječavaju se moguće ozljede od rezanja, a samim time i unos bakterija koje mogu uzrokovati svakakve probleme.

Ukoliko imate svoje prirodne nokte, uvijek ih oblikujte rašpicom, pazeći pri tome da su svi iste dužine. Njegujte svoje zanoktice uljima – preporučuju se ulja koja sadrže keratin koji dodatno jača nokte.


Svaki puta kada osjetite da su vam ruke suhe, nanesite hidratantnu kremu. Poželjno bi bilo imati kremu za ruke i nokte, kako biste odmah nahranili i nokte.


Ipak, osim njege samih noktiju, nokte je važno njegovati i iznutra, odnosno pravilno se hraniti. Ukoliko imate suhe i lomljive nokte, u organizmu vam vrlo vjerojatno nedostaje vitamina A, B12 i kalcija. Nokti savinuti prema dolje znak su pomanjkanja proteina, folne kiseline i vitamina C.  Vertikalne linije na noktima mogu ukazivati na probleme sa probavom i apsorpcijom vitamina i minerala, kao i na manjak željeza. Ukoliko vam se na noktima pojave bijele točkice, vrlo vjerojatno imate manjak kalcija i cinka, a tamnocrvena boja znak je sporog metabolizma i poticaj da promijenite prehranu. Problemi sa jetrom često se manifestiraju kroz žute nokte, dok plavi nokti mogu biti posljedica slabe cirkulacije ili problema sa plućima ili srcem. Anemija se pak manifestira kroz bijele nokte.


Kako biste izbjegli ovakve situacije na noktima, povećajte unos kalcija te kroz prehranu uzimajte dovoljno vitamina i minerala zahvaljujući kojima će vaši nokti biti čvrsti i lijepi: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline te vitamine A, D i E. Ukoliko ste zbog nekog zdravstvenog stanja ograničeni sa brojem namirnica koje konzumirate, možete uzete i vitamine i minerale u obliku dodataka prehrani (najčešće kapsula ili kapi).


I za kraj, još jedna stvar na kojoj će vam vaše ruke i nokti biti zahvalni – masaža ruku. Masažom ruku potiče se cirkulacija te ona povoljno utječe na rast noktiju. Osim toga opušta i mišiće ruke i pridonosi vašoj relaksaciji!
20 views
 

00385 98 910 8879

©2020 by Nails & Relax. Proudly created with Wix.com